ARTikel II-13

Wij, Kees Bosman en Tanja Ooms, zijn als kunstenaarsduo sinds eind 2009 werkzaam en maken voornamelijk ruimtelijk abstract werk, samen, maar ook ieder voor zich. We laten ons inspireren door muziek, spiritualiteit, leven en dood, natuur en cultuur.


Ontstaan naam
In 2012 zijn we met een website begonnen onder de naam TK-artwork. Omdat we nu via sociale media meer naamsbekendheid willen gaan krijgen, hebben we geprobeerd een Facebook- en Instagram-account aan te maken met deze naam. Maar wat bleek: deze naam werd al door verschillende kunstenaars/kunstinstellingen gebruikt. Dus we waren wel genoodzaakt om een andere nieuwe naam te verzinnen. Heel lastig, want alles wat we bedachten was al in gebruik.

Op een gegeven moment kregen we het idee om van een titel van één van onze beelden uit te gaan, Vrijheid! Kunst en vrijheid gegoogled en toen kwam artikel II-13 tevoorschijn. Opgezocht wat dat was en wat blijkt: het is een artikel in onze grondwet. Het valt onder vrijheid van meningsuiting. Dit specifieke artikel staat voor vrijheid in kunst en wetenschappen. Dat vonden we een mooi gegeven. Bovendien staat er art in het woord artikel en dus is onze nieuwe naam ARTikel II-13 geworden.


Biografie Kees en Tanja
Kees:
Na het VWO is tijdens de studie Architectonische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag mijn belangstelling ontstaan voor diverse uitingen van beeldende kunst en daarna werd deze nog extra gestimuleerd door een stage bij de schouwburg. Hierna ben ik een opleiding Beeldende Vorming begonnen aan de Nutsacademie te Rotterdam. Aldaar heb ik kennisgemaakt met diverse beeldende technieken en materialen. Ik heb enige jaren gewerkt als maquettebouwer aan diverse projecten. Tevens ben ik periodiek in het onderwijs werkzaam geweest. Eén keer heb ik meegedaan aan een openbare inschrijving voor de realisatie van een kunstwerk/carillon in de openbare ruimte (winkelcentrum). Ook ben ik verantwoordelijk voor het ontwerp van een wandreliëf voor een doopgedenkteken in de ontmoetingskerk te Pijnacker. Al enige jaren ben ik werkzaam bij dagcentrum Aspergeakker en Bisnis (Ipse de Bruggen) in het begeleiden van mensen met een beperking bij het maken van tekeningen, schilderijen en keramische artikelen.Tanja: Na mijn middelbare school ben ik als vervolgopleiding naar de Kunstacademie in Rotterdam gegaan, met het idee om na het eerste algemene jaar de beeldhouwrichting te kiezen, omdat ik daar tot dan toe de meeste affiniteit mee had. Na het eerste jaar heb ik toch een andere richting gekozen. Ik heb 3 ½ jaar grafische vormgeving en fotografie gestudeerd en met deze ervaring enig grafisch werk op freelance basis gedaan.
Samen met een vriendin heb ik zeker 1 ½ jaar gewerkt aan het opzetten van een eigen bedrijf, namelijk een galerie/podium annex horecagelegenheid. We wilden jonge beginnende (podium-)kunstenaars de gelegenheid geven om bij ons te spelen/exposeren, zonder dat dat al te veel geld voor hen hoefde te kosten. Onze inkomsten zouden dan voornamelijk uit het horecagedeelte komen. Om die reden heb ik mijn middenstandsdiploma en mijn horecadiploma voor het cafébedrijf gehaald. Helaas is deze droom van ons nooit gerealiseerd.


Hoe de samenwerking is ontstaan
Via dansschool De Dansacker in Pijnacker hebben we elkaar leren kennen. We hebben vrijwilligerswerk gedaan vanaf 1999 in de vorm van het maken van decors en kostuums. Het leuke aan het werk voor De Dansacker is dat er verschillende kunstvormen bij elkaar komen, namelijk dans, muziek en het vervaardigen van alle benodigdheden die bij elkaar voor een voorstelling zorgen. We deden beiden mee aan verschillende grote producties van Wil Knopper, het hoofd van de school, die werden uitgevoerd in Theater de Veste in Delft. Voorstellingen waar we aan mee gedaan hebben zijn: Regenboogplaneet (1999), Een stille nacht (2003), Wie verdwijnt verschijnt (2008), Maskerademaar (2013), De Verre-terug-kijker (2016), Voorbij de tijd (2018)


Vanuit verschillende achtergronden, geïnteresseerd in beeldend kunst en al jaren alle twee met vage plannen, zijn we eind 2009 begonnen met het maken van gezamenlijk werk. Het resulteerde in 2012 in een expositie in De Dansacker met eigen en gezamenlijk werk onder de titel “Ritme en Beweging”, met voornamelijk ruimtelijk abstract werk.


Werk
Vanuit onze belevings- en gevoelswereld gaan wij vaak op een intuïtieve manier aan het werk. Onze inspiratiebronnen zijn muziek, spiritualiteit, leven en dood, natuur en cultuur, hetzij in contrast of in subtiele verbinding met elkaar. De structuur van de vorm of een geometrisch lijnenspel in vormen, een ritme of een beweging kunnen aanleiding zijn tot het ontstaan van een nieuw werk. Ook kunnen niet door de mens aangeraakte vormen in het natuurlijk landschap onderwerp zijn in het tot stand komen van een beeld.

Het materiaal dat wij gebruiken in ons werk is veelal gevonden of gekregen. Het is oud, eerder anders gebruikt, zoals hout, gebogen planken, koper- of messingplaat en betonijzer. In de natuur gevonden (hout, steen) of langs het strand aangespoelde materialen zijn ook items op ons palet. Af en toe passen wij geglazuurd aardewerk, glas of kunststof toe in ons werk. Vaak vullen we het gevondenen aan met een ander materiaal of rangschikken we het op een andere wijze.

Voorgaande opdrachten:

 • November 2020: In memoriam Marten van Oosterom. Kees kreeg een zeer eervolle opdracht om voor een overleden vriend een grafmonument te maken met daarop één van zijn eigen beelden. Het beeld is geplaatst ruim een jaar na het overlijden van Marten.
 • 2019: Stilteplek. Kees had omstreeks 2015 een opdracht gekregen om eens na te denken over een stilteplek wat zou moeten komen bij een woon-werkplek voor mensen met een beperking. Een plek waar mensen even rustig kunnen zitten, nadenken, gedenken alleen of met anderen. Een plek in de natuur met de natuur, Bomen, groen, muurtjes, bankjes, water. Hij had een interessant idee dat we samen hebben uitgewerkt en hebben daar een maquette van gemaakt. Helaas is het nooit uitgevoerd. Maar wat niet is kan nog komen, dus heeft u interesse, laat het ons weten! Bekijk de foto’s van de maquette op ons portfolio.
 • September 2016: enkele decorelementen gemaakt voor de voorstelling '1001- Nachten', een productie onder leiding van Walter Vermeer met een mix van muziek, dans, zang en toneel voor De Verbeelding, een kunst- en cultuurweekend in Pijnacker.
 • Mei 2016: strandbeelden gemaakt voor een onderdeel van de dansproductie Solo's @the Sea van De Dutch Don’t Dance Division, Den Haag.
 • Juni 2013: schenking van Tree of Life aan de Herbergier in Zoetermeer.
 • Juni 2010: verhuur van 3 gemaakte beelden namelijk Flow, Wankel evenwicht en Symphonie, aan het bedrijf Pruijn en van den Bergh te Rijswijk.


Exposities en projecten:

 • September 2020: Expositie 75 jaar bevrijding. Voor dit evenement heeft stichting De Verbeelding in samenwerking met de gemeente een tiental kunstenaars uitgenodigd ieder een beeld te maken met als thema: wat betekent vrijheid voor jou. Het oorspronkelijke plan was de beelden te plaatsen rond 4-5 mei, maar kon vanwege de coronamaatregelen geen doorgang vinden. Gelukkig is de expositie verplaats naar september-oktober en is een maand blijven staan in het Emmapark vlakbij het metrostation Pijnacker-Centrum. Wij hebben mee gedaan met GEDENKEN-VIEREN, een werk dat zowel vrijheid als onderdrukking, vreugde en verdriet, herdenken en vieren verbeeldt op een abstracte manier, maar met heel veel symboliek. Bovendien was er een interactie mogelijk tussen het toeschouwer en ons beeld, wat het spannend en nog interessanter maakte!
  Vervolgens is ons beeld gelukkig geadopteerd door een vestiging van Ipse de Bruggen, De Aspergeakker in Zoetermeer. De penninkjes zijn daar gemaakt met behulp van de cliënten. Zij gaan de opstelling gebruiken om te gedenken en te vieren, dus een mooiere plek kunnen we ons niet wensen voor dit beeld.
 • September 2019. We hebben meegedaan aan de kunstroute van De Verbeelding 2019 in Pijnacker-Nootdorp met een expositie in De Dansacker met ongeveer een 40 werken zowel twee- als driedimensionaal. Omdat er ondertussen open danslessen van De Dansacker te zien waren, kreeg je een hele mooie mix van verschillende kunstuitingen die elkaar versterkten.
 • Oktober 2012. Expositie Ritme en Beweging. Onze eerste expositie die we gehouden hebben in De Dansacker. Er was gezamenlijk werk ,maar ook werk van ieder van ons. Ook hebben we werk uit het verleden van ons tentoongesteld om te laten zien waar we vandaan gestart zijn en om de link met het huidige werk te laten zien.